Yangin Algilama Sistemleri Farklı Dedektörlerle Uygulanır
Yangin algilama sistemleri, farklı tipte dedektörlerle uygulanmaktadır. Dedektör seçimi önemlidir. Çünkü dedektörün günlük olaylarla yangını birbirinden ayırması gereklidir. Örneğin sigara dumanı ile buhar ve depolanan ürünlerden kaynaklanan gazlar, yangın dumanından ayırt edilebilmelidir. Dedektörlerin doğru bir şekilde yerleştirilmesinin de önemli büyüktür. Yangın algılama ve ihbar sistemlerinde kullanılan dedektörler arasında bulunan duman dedektörleri, optik ve iyonizasyon olmak üzere iki türde tasarlanmaktadır. Bu dedektörler beyaz ve siyah dumana karşı duyarlıdır. Dedektör seçimi yapılırken alandaki yangın riskinin göz önüne alınması gereklidir. İyonizasyon duman dedektörleri ise iki elektrot arasında elektrik akımının akması prensibine göre çalışmaktadır. Yangın dumanı geldiğinde akım azalmaktadır. Yangın alarm sistemlerinde kullanılan bir başka dedektör çeşidi de ısı dedektörleridir. Bu dedektörler sabit ya da ısı artışını algılayacak şekilde tasarlanmıştır hassasiyetleri, diğer dedektörlere karşı daha azdır. Bu dedektörler genel olarak küçük yangınların çıkma olasılığı bulunan yerlerde tercih edilmektedir.
]]>
Özelliklerine Göre Yangın Söndürme Cihazı Fiyatları Farklıdır
Yangın söndürme cihazlarının sayısı da binadaki yangın tehlike sınıfına göre değişkenlik göstermektedir. Düşük tehlike sınıfında bulunan binalarda her 500 metrekarelik alan için1 adet, orta ve yüksek tehlike sınıfındaki binalar içinse her 250 metrekarelik alan için 1 adet 6 kilogramlık söndürme cihazı gereklidir. Toplam alanı 500 metrekare olan çok katlı binalarda bir adet yangın söndürme cihazı yeterli olmamaktadır. Bunun için her kata yangın söndürme cihazı gereklidir. Otopark, depo, tesisat daireleri ve benzeri ortamlarda tekerlekli tip söndürme cihazı bulundurulmalıdır. Yangın söndürme cihazı fiyatları özelliklerine göre farklı olmaktadır. Yangın söndürme cihazının kullanılacağı alanın mutlaka belirtilmesi gereklidir. Yangın söndürme cihazları yerleştirirken yanına hızlı bir şekilde müdahale edilebilecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
]]>
Yangın İhbar Sistemi Nedir Sorusunun Cevabı
Adresli sistemler de günümüzde orta ve büyük ölçekli projelerde uygulanmaktadır. Bu sistemler nokta bazında algılama yapmaktadır. Dedektör ve butonlar tek bir “loop” yani “çevrim” üzerine bağlanmaktadır. Bir loop üzerine 128 elemanın bağlanması mümkündür. Adresli sistemler, analog ve interaktif olmak üzere iki farklı türdedir. Analog sistemlerde ölçümlerin tamamı saha elemanları tarafından, veri toplama, değerlendirme, depolama ve kontrol ise yangın kontrol paneli tarafından yapılmaktadır. Sistemde kullanılan dedektörler, duman seviyesi ve kirlilik gibi verileri kontrol paneline göndermekte, panel de alarm durumunu tetiklemektedir. Interaktif sistemlerde ise dedektörler, bulunduğu yerin özelliğine göre programlanmaktadır. Sistem, her elemandan gelen bilgileri değerlendirmektedir. Bu sistemlerde dedektör arızası da anında tespit edilebilmektedir. Bu bilgiler ışığında yangın ihbar sistemi nedir sorusu, küçük, orta ve büyük ölçekli projelerde kullanılan ihbar sistemi olmaktadır.
]]>
Yangın algılama sistemlerinde farklı tiplerde dedektörler kullanılmaktadır. Bu dedektörler arasında bulunan alev dedektörleri, duman ve ısının gözlenmemesi gibi durumlarda kullanılmaktadır. Bu dedektörler alevi gördüklerinde alarm durumuna geçmektedir. Duman dedektörleri, yangının başlangıç anında meydana gelen dumanı tespit etmekte ve alarm vermektedir. Ancak bu dedektörlerin nokmal şartlar altında duman olan ortamlarda kullanılmamalıdır. Yangın ihbar butonları ise manuel olarak kontrol edilmektedir. Yangın anında personel tarafından üzerinde bulunan cam kırılarak devreye sokulan yangın ihbar butonları, en fazla 30 metre aralıklarla monte edilmelidir. Gerek dedektörler, gerekse butonlar ve diğer elemanların, yangın ihbar sistemi projesi çerçevesinde monte edilmesi de önemlidir.
]]>Cam, plastik bir tabakayla kaplıdır ve bu nedenle kırıldığında ele zarar vermemektedir. Adresli yangın alarm butonu da alarmın manuel alarm tetiklenmesini sağlamaktadır. Buton algılama hattına bağlanmaktadır. Üzerinde bulunan cam kırılarak yangın alarm sisteminin devreye girmesi sağlanmaktadır.
]]>
Yangın Algılama Sistemi Cihazları Arasında Isı Dedektörleri De Vardır
Yangın algılama sistemi cihazları arasında bulunan ısı dedektörü ise sabit ısı dedektörü ve sıcaklık artış dedektörü olmak üzere iki farklı tiptedir. Sabit ısı dedektörü ortam sıcaklığının belirli bir değere ulaşması prensibine göre çalışırken sıcaklık artış oranı dedektörü ortam sıcaklığının değişimi esasına göre alarm vermektedir. Işın (beam) dedektörü, kızılötesi ışın yayma prensibine göre çalışmaktadır. Dumanın ışın demetini kesmesiyle devreye girmektedir. Yangın ihbar butonu, cama basıldığında devreye girmektedir. Bu butonlar manuel olarak çalışmaktadır. Yangın ihbar sireni de dedektör ya da butonlardan panele gelen alarm bilgisinden sonra yüksek sesle uyarı yapan cihazlardır.
]]>
Yangın Algılama Ve İhbar Sistemleri Keşfi Önemlidir
Yangın algılama ve ihbar sistemleri keşfi yapıldıktan sonra kullanılan ekipmanların ulusal ve uluslararası standartlara uygun olması gereklidir. Her ekipmanın güvenlik sertifikası bulunmalıdır. Sertifikalı ve uluslararası standartlara sahip olan yangın algılama ve ihbar sistemleri ekipmanlarının kullanıldığı alarm sistemlerinin sağlıklı çalışması mümkündür. Ancak bu, tek başına yeterli değildir. Uygulamayı yapacak olan kişilerin de bu konuda uzman olması şarttır. Piyasada çok farklı markalara sahip yangın alarm ekipmanları bulunmaktadır. Bir ekipman tercih edilirken de uzman güvenlik şirketleri ile iletişime geçilmelidir. Bu şirketler gerek keşif, gerek uygulama ve gerekse bakım hizmetlerini kusursuz bir şekilde yerine getirmekte, bu sayede sistemdeki meydana gelebilecek aksaklıklar ortadan kaldırılabilmektedir.
]]>
Yangın Alarm Paneli Fiyatları Özelliklerine Göre Değişkendir
Yangın alarm paneli fiyatları konvansiyonel ve akıllı adresli olmak üzere birbirinden farklıdır. Ortamda hangi tip alarm panelinin kullanılacağı da ne tür bir yangın algılama ve ihbar sisteminin kurulacağına bağlıdır. Her alarm panelinde bir akü bulunmaktadır. Bu akü genel olarak 12 Volt 7 Amperlik kuru tip aküdür. Yangın alarm sistemi güvenlik donanımı olması nedeniyle elektrik kesintilerinden etkilenmemelidir. Bu nedenle elektrik kesintilerine karşı aküler kullanılmaktadır. Bu aküler genellikle iki gün süreyle sistemin çalışmasını sağlamaktadır.
]]>
Adreslenebilir Teletek Yangın Sistemleri
Teletek yangın alarm sistemleri, dijital adreslenebilir sistemlerle de oluşturulmaktadır. Bu sistemlerde dedektörlerin kontrol paneli tarafından tanınabilen kimlik kodu vardır. Bu kodla birlikte algılama yapan dedektörün tam yerinin panel üzerinden görülmesi mümkündür. Adresli sistemlerde her bir bölgeye 128 adede kadar dedektörün bağlanması söz konusu olabilmektedir. Dedektörlerle panel arasında haberleşme olması sayesinde hat kopuklukları ve arızaların hangi dedektörden kaynaklandığı görülebilmektedir. Sistemin maliyeti konvansiyonel sistemlere göre yüksek olmakta, ancak teknoloji geliştikçe aralarındaki fiyat farkı azalmaktadır.
]]>
Teknim Yangın Paneli Fiyatları Özelikleri İle Birbirinden Farklıdır
Teknim yangın panelleri arasında yer alan 8 bölgeli konvansiyonel yangın alarm paneli, 2 adet 12 Volt 7 Amperlik akü ile kullanılmaktadır. 16 bölgeli konvansiyonel yangın alarm panelinde ise 16 bölgenin 32 bölgeye yükseltilebilme özelliği vardır. Bölgelere isim verebilme özelliği bulunan bu panelde gece ve ön alarm modları yer almaktadır. 100 olaylık hafızaya sahip olan bu panelde akü ömrünü uzatan akıllı şarj sistemi bulunmaktadır. 24 bölgeli konvansiyonel yangın alarm paneli de büyük grafik LCD ile kolay kullanım avantajı sunmaktadır. 32 bölgeli konvansiyonel yangın alarm panelinde de bölgelere isim verebilme özelliği sunulmaktadır. Bu Teknim yangın paneli fiyatları birbirinden farklı sunulmaktadır.
]]>